Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΘΕΣΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ κ. Χατζηδημητρίου

Πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 2010 – 2014
Διακήρυξη Αρχών
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε σημαντική καμπή
  Οι επερχόμενες πρυτανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία. Είναι βέβαιο ότι η δυσχερής κατάσταση της χώρας μας, που βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η συρρίκνωση των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων και ο δραματικός περιορισμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στο βιοτικό επίπεδο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, αλλά και στην ίδια την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Τα θεσμικά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που εμφανίζονται στην εφαρμογή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υποβαθμίζουν περαιτέρω ή και υπονομεύουν σημαντικές πτυχές του παραγόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες καλούνται σήμερα να φοιτήσουν σε ένα πανεπιστήμιο που πρέπει να είναι ανταγωνιστικό και εξωστρεφές την ίδια ώρα που μειώνονται δραματικά οι πόροι και η κατανομή τους ενέχει έντονα στοιχεία ανορθολογισμού.

Ζούμε κρίσιμες στιγμές

Ζούμε ώρες κρίσιμες για την πατρίδα μας και για το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Απαιτείται από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε με υπευθυνότητα και θάρρος στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος για την ανώτατη εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο οφείλει και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, ανοίγοντας το δρόμο για μια Ελλάδα της γνώσης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της προόδου.

Όλοι μαζί μπορούμε

Παρά τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας και για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, πιστεύουμε ότι με δουλειά, όραμα και σχέδιο για τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στο Πανεπιστήμιό μας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Μπορούμε, όλοι μαζί, με κοινή προσπάθεια να καταστήσουμε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πρωτοπόρο στη διδασκαλία, την έρευνα, τη διοίκηση. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο Πανεπιστήμιό μας την τελευταία δεκαετία, μας γεμίζει με δύναμη, αυτοπεποίθηση, και αισιοδοξία, για να προχωρήσουμε όλοι μαζί προς νέες κατακτήσεις στην αρχή αυτής της νέας δεκαετίας και για τα επόμενα χρόνια.

2010 – 2014: Τετραετία ευθύνης

Αποφασίσαμε να είμαστε υποψήφιοι στις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές, γιατί όλοι μας διαχρονικά πιστεύουμε ότι αποστολή του καθενός μας, ήταν, είναι και θα είναι να προσφέρει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από όποια θέση μπορεί. Γνωρίζουμε τα προβλήματα του Πανεπιστημίου, γιατί ζούμε σε αυτό διαρκώς, διαθέτουμε εμπειρία και έχουμε πλήρη επίγνωση των απαιτήσεων των θέσεων για τις οποίες θέτουμε υποψηφιότητα. Η άσκηση πρυτανικής διοίκησης έχει μεγάλες υποχρεώσεις και απαιτεί διοικητική εμπειρία και πλήρη αφοσίωση. Δεσμευόμαστε για μια τετραετία ευθύνης και αποτελεσμάτων για το Πανεπιστήμιό μας. Σκοπεύουμε να εργαστούμε συστηματικά και υπεύθυνα για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη και την πρωταγωνιστική του θέση.

2010 – 2014: Τετραετία Πρωτοπορίας

Σκοπός μας είναι στα επόμενα τέσσερα χρόνια να αναδείξουμε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πρωτοπόρο στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας, της διοίκησης. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δημοκρατικό και ανοιχτό, σύγχρονο και ανθρώπινο. Προτεραιότητά μας είναι να διαφυλάξουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία, την αξιοκρατία, την ισότητα, τη συμμετοχή, την πολυφωνία, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση, και όλες εκείνες τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μια πραγματική κοινότητα αρχών, αξιών και δημιουργίας στο Πανεπιστήμιό μας.

2010 – 2014: Τετραετία Διεκδικήσεων

Οι προσπάθειες που χρειάζεται να γίνουν για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε όσα χρειαζόμαστε, για να διατηρήσουμε όσα κατακτήθηκαν στο Πανεπιστήμιό μας με κόπο μέχρι σήμερα, αλλά και για να κάνουμε γοργά βήματα προς τα εμπρός, είναι πολλές και μεγάλες. Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών και των καθηκόντων μας δεσμευόμαστε ότι θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, τη γνώση και την εμπειρία μας, για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών.

2010 – 2014: Τετραετία Συνεργασίας και Συμμετοχής

Αυτός ο αγώνας δεν είναι μοναχικός. Η συνεργασία και η αξιοποίηση όλων των μελών της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας είναι απαραίτητη. Ζητάμε από σήμερα τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σας για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις συνθήκες για ένα πρωτοπόρο πανεπιστήμιο για τους φοιτητές μας, για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, τους εργαζόμενους, και την κοινωνία. Δεν ζητάμε λευκή επιταγή. Από σήμερα προχωράμε σε πρωτοβουλίες διαλόγου με όλους σας, προκειμένου να σας αναλύσουμε το όραμα και το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία και να συζητήσουμε τις δικές σας ανάγκες, προσδοκίες και προτάσεις για τις προκλήσεις που όλοι μαζί θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Γιάννης Χατζηδημητρίου, Καθηγητής Τμήματος Ο.Δ.Ε., Υποψήφιος Πρύτανης

Χρήστος Κωνσταντάτος, Καθηγητής Τμήματος Ο.Ε., Υποψήφιος Αντιπρύτανης

Χάρρυ Παπαπανάγος, Καθηγητής Τμήματος Β.Σ.Α.Σ., Υποψήφιος Αντιπρύτανης

Αχιλλέας Ζαπράνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Λ.&ΧΡ., Υποψήφιος Αντιπρύτανης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου